En tablet er en PC/bærbar uden tastatur, konkluderer IDC!

 

Over det sidst år, har dommedagsprofetierne runget efterhånden som analytikerne og medierne beskrev ”krisen” – her taler vi om salget af Pc’er. Der har heller ikke skortet på indslag fra en række leverandører og andre med hver sin agenda. Afhængig deres perspektiv har erstatningen for den traditionelle PC enten været en smartphone eller en tablet.

Sidste år fik denne diskussion yderligere næring, da Frank X. Shaw, Microsoft’s øverste kommunikationsansvarlige, bloggede om hans erfaringer fra All Things Digital konference 2013. Han havde lagt mærke til at en stor del af konferences deltagere brugte iPads og andre tablets med eller anden form for fysisk tastatur koblet på denne, som de lystigt brugte til at skrive på en artikel eller blog.

Med andre ord, de have alle forsøgt at konvertere deres iPads og Android tablets til bærbare Pc’erne.

Og der kom yderligere gang i udvekslingen af holdninger, da analysehuset IDC kort tid efter annoncerede, at de har slået de to hardwarekategorier pc og tablet sammen.

IDC mener at det ikke giver mening, at se på pc- og tabletmarkederne som to forskellige. I stedet bør man se overordnet på markedet for “personal devices” (PD’er) – hvilket virksomheden nu gør.

Så kongen er død, kongen længe leve!

IDC argumenterer for at forskellen mellem en PC og en tablet er om den enkelte enhed (device) har et fast tilkoblet tastatur eller ej.

På CES i Las Vegas i januar kom det næste skridt i retningen af en omdefinering af begrebet PC, da Samsung annoncerede deres nye Galaxy PRO tablet. Dette er en 12.2” tablet!!! Samsung har så ”ommøbleret” Android til et ”Magazine layout”, som ligner Windows 8 temmelig meget! Og medierne spekulerer i om Apple ikke også snart kommer med en iPad PRO.

Ingen af ovenstående er i sig selv særlig interessant eller for den sags skyld epokegørende, men de peger alle i retning af at vi måske snart kan få stoppet diskussionen omkring Pc’er kontra Post PC enheder kontra PC Plus enheder og komme i gang med den diskussion, der betyder noget nemlig at vores brug af enheder til at forbruge information henholdsvis skabe information ændrer sig.

Der er vel ikke noget tvivl om at en desktop PC (undskyld PD) eller bærbar er mere velegnet til at skrive dokumenter, regneark og præsentationer på. Ligeledes er vel heller ikke nogen tvivl om at en tablet er en bedre og mere intim måde at læse en bog eller artikel på. Hvis du er i tvivl bør du installere Zinio (www.zinio..com) og prøve at læse Wired eller GQ på en 24” skærm! Der er vel heller ikke nogen, der ikke har prøvet at ses hvordan en 15” Macbook eller Lenovo kan i ”vejen” i et møde, når mødedeltagerne dårligt kan se hinanden for den bærbare. Også I dette brugsscenarie er en lidt mindre tablet (undskyld PD uden tastatur) bedre.

I dette lys bliver de kommende måneder rigtig interessante. I Android verdenen findes allerede en række hybrider eller transformers, der alle er er PD’er med aftageligt tastatur. Apple’s årlige udvikler konference er i den kommende uge og der er mange rygter ude om nye versioner af både iOS (der driver både iPhone og iPad) og Mac OS X (der driver Mac’s).

I slutningen af juni afholdt Microsoft så deres (nu) årlige ”build” konference, hvor de viste den nye version af Windows 8 frem (kaldet Windows 8.1). Windows 8.1 vil være tilgængelig på PD’er (med og uden tastaturer) i mange forskellige størrelser fra 8 op til 27 tommer, samtidig vil en variant af Windows 8.1 være tilgængelig både på smartphones (Windows Phones) og den kommende Xbox One.

Jeg skal ikke gætte på hvilke enheder vi kommer til at se fra hverken Apple, Microsoft eller Microsoft’s partnere. Men hvor Microsoft allerede har slået stregen i sandet omkring hvordan de kommende generationer af PD’er kommer til at se ud venter vi stadig på hvad Apple vil gøre på den lange bane, vi har set en ”iOS-ificering” af Mac OS X og at iPad’en har fået produktivitetsværktøjer som iWork, men vi mangler en vision for hvordan de medlemmer af Apple familien skal fungere sammen.

Jeg har fundet popkorn frem og ser frem til den ultimative kamp om mig, som en der både forbruger og skaber information og underholdning. Personligt håber jeg på at jeg kan ”nøjes” med et færre antal enheder end jeg bruger i øjeblikket. Omvendt kunne løsningen også være at mine enheder arbejdede bedre sammen via ”skyen”, men det er et emne til en anden blogpost!

 

 

 

 

 

Reklamer